Bij-vriendelijke tuin
Bij-vriendelijke tuin
Tips voor een bij-vriendelijke tuin

Bij-vriendelijke tuin

Tips voor een bij-vriendelijke tuin

Het welzijn van bijen en andere insecten is voor veel mensen erg belangrijk. Daarom hadden we een uitvoerig gesprek met onze partner Bienenbotschaft ('bijenambassade') en hebben we acht handige tips en interessante achtergrondinformatie voor u verzameld, waarmee u uw tuin, terras of zelfs balkon bij- en insectvriendelijk kunt maken.

Belangrijk: Denk bij het ontwerpen van uw tuin niet alleen aan de bijen, maar aan alle insecten in het algemeen. De belangrijkste waarde van deze dieren heeft tenslotte te maken met bestuiving, en niet met de productie van honing.

1. VOED DE BIJEN HET HELE JAAR DOOR

"Kies voor uw tuin en terras waar mogelijk inheemse planten, want wilde bijensoorten hebben zich aangepast aan lokale voedselplanten", legt Moses van Bienenbotschaft uit. Een wilde soort heeft altijd de voorkeur boven een gekweekte plantensoort. Vermijd dubbele bloemen – die zien er mooi uit, maar de vele bloemblaadjes vormen een barrière tussen de bijen en de nectar en pollen, waardoor ze niet veel waarde hebben als voedsel. Kies in plaats daarvan voor een mix van organisch geteelde planten die het hele jaar door bloeien en insecten van voedsel voorzien. Bijen zullen u dankbaar zijn voor het aanbieden van zo'n overvloedige voedselvoorziening, vooral bij het begin en aan het einde van de vegetatieperiode, d.w.z. in het voorjaar en de herfst. De onderstaande planten zijn bijzonder geschikt:

7. VERGEET HET DRINKEN NIET

Zelfs insecten moeten drinken. Kleine holtes in grote stenen of vogelbaden met een grote steen erin en gevuld met water op zonnige dagen zijn de ideale plek voor bijen om te drinken. Ook tuinvijvers zijn natuurlijk geweldige waterbronnen voor veel dieren en insecten. Wist u dat veel wilde bijen water nodig hebben, niet alleen om te drinken, maar vooral om hun nesten te bouwen? Ze gebruiken het water om hun broednesten te 'metselen'.

8. GEEN PESTICIDEN

Wie de voorkeur geeft aan natuurlijkere tuinlandschappen, vermijdt meestal pesticiden en kunstmeststoffen. Er zijn bijna altijd goede, natuurlijke alternatieven. Het gebruik van nuttige insecten voor het bestrijden van ongedierte is beproefd en getest. Deze insecten kunt u nu eenvoudig en goedkoop online bestellen. In geval van twijfel is het verwijderen of trimmen van zieke planten of planten die door ongedierte zijn aangetast, ook een beter alternatief in bijvriendelijke tuinen.

TIP VAN HUSQVARNA: Dankzij de aandrijving met accu maait de Automower® stil en zonder directe uitstoot. Daarnaast vermindert het maaisysteem de behoefte aan kunstmest en andere producten. Millimeterfijn maaisel wordt onmiddellijk als meststof op het gazon achtergelaten. Het maaisysteem, dat bestaat uit een maaischijf en kleine draaiende messen, genereert nauwelijks zuigkracht, en daardoor neemt de kans af dat insecten op de grond worden aangezogen.
Door verschillende bijvriendelijke manieren van tuinieren te combineren, kan elke tuinier zijn of haar steentje bijdragen aan het welzijn van onze dierbare bijen.

Wees vriendelijk voor bijen en laat bloemen staan met de Automower® tijdelijke hekwerkbogen

Deze robuuste stalen bogen bieden de ideale oplossing wanneer u een bepaald gazongebied tijdelijk wilt afsluiten, zodat de Automower® er niet maait. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer de lentebloemen bloeien of het opblaasbare zomerbad van de kinderen in gebruik is, of op plekken met net gezaaid gazon. De afsluitende bogen zijn betrouwbaar en uiterst gebruiksvriendelijk - u hoeft uw installatie of het schema van de robotmaaier niet aan te passen.

Automower temporary fence
Welkom bij Meppelink BV

De Lichtenburg 2
7755 NA Dalerveen

Routebeschrijving weergeven
Meppelink BV